Учените създадоха жив ембрион на изчезнало животно

    frogУчени от университета на Нов Южен Уелс, Австралия, съобщиха, че са направили пробив – те са успели да създадат жив ембрион на животно,  изчезнало преди тридесет години.

    За своя експеримент учените  използвали генетичен материал от жаба (gastric-brooding frog), изчезнала в средата на 1980-те.

    Учените поставили ДНК на изчезналите земноводни в яйца на донор от същия тип. Процесът не е много по-различен от създаването на овцата Доли, която е  клонирана.

    Няколко дни след въвеждането на макромолекулите обезпечаващи съхранение, пренос и реализация на генетичната програма на  живите организми,  в донорския материал се появил  живот – ембрион на жабата gastric-brooding frog, който се получава за първи път в  последните 30 години.

    „В началото си мислехме, че яйцето е неактивно и  престанахме да се надяваме на успешен резултат от нашия експеримент, когато клетките изведнъж започнаха да се делят“ – ентусиазирано разказва изследователят Майк Арчър.

    Така за първи път се възкресява изчезнал вид животни.

    Въпреки че ембрионът не успял да се превърне в попова лъжичка, учените не се отчайват и казват, че е само въпрос на време и рано или късно соматичният клетъчен ядрен трансфер да е успешен и ще позволи да се създаде жизнеспособна възрастна жаба.

    Доскоро идеята за съживяване на несъществуващи животни принадлежаха към сферата на научната фантастика, но новите технологии даряват лъч на надежда и приближават времето, когато изчезналите  видове отново ще се появят на Земята.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *