S & P: В Европа назрява взривоопасна социална ситуация

    Високото равнище на безработицата в Испания, Италия, Португалия и Франция, предизвикано от кризата в еврозоната, е  създало  „взривоопасна“ социална ситуация в тези страни, според експерти на Международната рейтингова агенция Стандард & Пуърс „(S & P), съобщава Ройтерс.

    „За да се провежда политика на икономии е необходим социален консенсус.  Високата безработица не е основа на такъв консенсус,“ – казва в интервю за германските медии ръководителят на S & P в Германия Торстен Хинрихс.

    Гражданите на Испания и Португалия вече  доказаха, че са в състояние да се примирят с трудностите на строгите мерки за икономии, но „това не може да продължи вечно“, казва T. Хинрихс. Освен това представителят на S & P изрази загриженост, че новото италианско правителство може да се окаже недостатъчно силно, за да направи необходимите реформи за засилване на икономическия растеж.

    Оценявайки състоянието на публичните финанси на  Германия, T. Хинрихс казва, че S & P запазва за Германия най-високия кредитен рейтинг ААА, и, според него, този рейтинг не е застрашен. Единственият проблем в Германия, който предизвиква известна загриженост остава ниската рентабилност на банковия сектор.

    В началото на март в Испания избухнаха хиляди протести. Демонстрантите се противопоставят на високата безработица, неефективното действие на правителството за облекчаване на икономическата ситуация и корупцията. Профсъюзният лидер Игнасио Фернандес Торо, говорейки по време на митинг заяви, че мерките за строги икономии, препоръчвани  от ЕС, за Испания „не са нищо друго освен самоубийство.“

    Както стана известно по-рано,  равнището на безработица във Франция през IV-ото тримесечие на 2012 година се е увеличило до 10,6% в сравнение с третото тримесечие.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *