Русия към Кипър: Не пипайте нашите пари

    Руският президент Владимир Путин защити интересите на вложителите в кипърските банки. Той заяви, че решението на Кипър за данък върху банковите депозити е  несправедливо.

    „Такова решение, ако бъде прието, ще бъде несправедливо, непрофесионално и опасно“ – цитира Путин неговият прессекретар  Дмитрий Песков.

    Така Путин отговори на опитите на ЕС да окаже натиск върху Кипър да предприеме мерки, които биха могли да предотвратят попадането на част средствата от спешната помощ в ръцете на руски инвеститори.

    Както стана известно миналата седмица, по искане на органите на ЕС кипърските власти решиха да наложат данък върху банковите депозити, което е задължително условие за предоставяне на Кипър на пакет за спешна помощ от 10 млрд. евро (13 млрд. долара).

    Данъкът е  6,75% за депозити в размер до  100,000 евро и 9,9% за депозити над тази сума.

    Експерти смятат, че руските инвеститори в кипърските банки притежават десетки милиарди долари.

    През ноември миналата година германското издание Der Spiegel съобщи, че руските бизнесмени държат в кипърските банки около 26 млрд. долара.

    В отговор на това кипърските власти заявиха, че  публикацията в Der Spiegel е опит да се „опетни  репутацията на страната като международен център за инвестиции,“ а представителят на правителството на Стефанос Стефану каза, че страната е приела  закони, които спират легализацията  на „мръсни“ пари и е получила за това похвала от МВФ.

    Въпреки това, експертите смятат, че в Кипър има много руски пари, а това усложнява предоставянето на финансова помощ.

    Анализаторите смятат, че в действителност става дума за харчене парите на европейските данъкоплатци за спасяване  вложенията на  руските инвеститори.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *