Финансовата помощ за Кипър е опасен европрецедент

    „Кипър най-накрая ще получи финансова помощ, и това е класически пример за дисфункционалността на кризисната еврозона,“ -пише The Wall Street Journal.

    „Иновацията на сключеното в събота споразумение е, че за първи път за целия период  на кризата в Европа, вложителите ще плащат за рекапитализация на банките,“ – отбелязват авторите на редакционната статия.

    „Съставяйки 0,2% от БВП на еврозоната, икономиката на Кипър не е голяма заплаха за целия регион. Но ако страната получи помощ, споразумението ще доведе на факта, че незастрахованите вложители ще понесат загуби. Изборът е между това да се нанесе удар по големите вложители или по данъкоплатците в еврозоната.  Германия и МВФ получиха първото, „- пише изданието.

    „Решението да се удари и по големите  и по малките  спестители е продиктувано повече от политиката на Кипър, отколкото от убежденията на Германия и икономическата логика.  Никозия, очевидно, иска да съкрати до минимум тежестта за  основните вложители, много от които са руснаци, за да не попречи на развитието на преговорите за кредит от  Москва (2,5 млрд. евро), „- казва авторът на публикацията.

    „Дори ако споразумението с Кипър се окаже  единствено по рода си, Европа по този начин създава опасен прецедент. Принципът, към който страните от ЕС са се договорили да преминат се състои в това,  че данъкоплатците в региона не трябва да плащат нищо, за да спасят банките, докато не бъдат отписани дълговете на всички кредитори, „- пише изданието.

    Във формата, в която беше постигнато съгласие, финансовата помощ за Кипър е крачка назад по отношение на правната предсказуемост в рамките на безкрайната криза в еврозоната, заключават авторите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *