Мексиканецът Карлос Слим вече няма да е най-богатият човек в света

    Мексиканския магнат Карлос Слим може да се лиши от званието най-богат човек в света, след като мексиканските власти обявиха намерението си рязко да ограничат  монопола в телекомуникационния сектор, който е в основата на състоянието на мулти-милиардера.

    Според уеб-страницата на  „Форбс“  само за миналата седмица акциите на компанията на Слим  America Movil са загубили повече от 13% от стойността си на борсата в Ню Йорк. В същото време именно тази компания и Telmex, също собственост на Слим, контролират съответно 70%   от мобилните и 84% от фиксираните телекомуникации в Мексико.

    Според предложенията на президента на Мексико, които вече са получили одобрението на сенатската комисия и водещите политически сили в страната, всеки оператор ще може да  контролира не повече от 50% от телекомуникационния пазар. Тези ограничения ще намалят темповете на растеж на цените и ще позволят да се избегне монопола в сектора. Освен това президентът е предложил вдигането на забраната за участие на чуждестранни инвеститори в бизнеса.

    Състоянието на Слим се оценява от различни източници до 66-73 милиарда долара. Неговата  дейност е свързана с телекомуникационния пазар в Мексико и Латинска Америка.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *