Догонване на Aмерика: Русия пуска сайт за онлайн петиции

    Putin_ObamaНа 15 април в  Русия стартира онлайн услуга за петиция на гражданите. Схемата е както следва: първо публичната инициатива или предложение трябва да мине през многослойна система от  филтри за съответствие с изискванията на закона,  след това се публикува на сайта на петициите, след това за година тя трябва да събере 100 000 „лайкове“ на регистрирани със своите паспортни данни в интернет граждани, пише „Украiнська правда.

    Наградата на финала е  – решение  на експертната група по разработването на съответно законодателство или други средства за изпълнение. Отказ в документите не се предвижда,  но в края на пътя и петицията се разглежда от експертна група, която, теоретично  може да даде отрицателно становище на обществената инициатива.

    Владимир Путин е подписал указ за създаването на специален уебсайт „Руска обществена инициатива“ за регистриране и публикуване на петициите на гражданите.

    Сайтът все още не работи. Но за високата степен на неговата готовност показва хронологията за плана за изпълнение, посочени на интернет страницата на руския Фонд за за информационна демокрация.

    Очевидно е, че за руснаците е важен въпроса за лидерството. В тази хронология идеята, изразена от Владимир Путин, е от февруари 2012 г. И това е  половин година по-рано от подобна версия на онлайн петиция в Съединените щати. От септември 2012 г. работи сайта We the people, чрез който можете да изпратите петиция до Барак Обама.

    И двете версии на онлайн петиции са сходни. Но има някои съществени разлики.

    САЩ срещу Русия: чия петиция е по-удобна?

    В САЩ сайтът We the people e  oбщодостъпен. И не само за американски граждани. Всеки може да се убеди в това. За да се гласува за петицията трябва да  се мине през прост процес за регистрация и да се получи потвърждение по електронната поща.

    В Русия  за да се гласува  за петицията е необходима  регистрация в единна електронна база данни с непроизносимо име, което само по себе си е шедьовър на бюрокрацията:

    „Обща идентификация и удостоверяване в  инфраструктура, която осигурява взаимодействието на информационните технологии на информационните системи, използвани за държавни и общински услуги в електронна форма.“!!!!!!

    За да не може Иванов да се  регистрира като  Петров, на руснаците ще поискат  задължително  паспорта. За регистриране трябва код за активиране. Той може да се получи лично в сервизен център или по пощата, която  все пак без проверка на самоличността няма да го даде в чужди ръце.

    Въпреки, че в Украйна няма такава услуга, за да се поиска информация само трябва да въведете името си. Минималната процедура за  автентификация на потребителите е голямо предимство, което отличава модерните системи за обратна връзка с органите на властта. Това предимство я прави уникално в украинската правна рамка чрез  закона  „За достъп до обществена информация“.

    В САЩ е  по-лесно да се оформи петиция – в Русия е по-широка областта и на приложение

    От друга страна, в Съединените щати петицията се разглежда само от президента или Белия дом. В Русия има три нива: общински, държавни и федерални. При това федералните ще заработят от 15 април, а  долните две – през ноември, което очевидно се дължи на факта, че в Русия има  83 субекта Федерации.

    Към предимствата на руската версия следва  да се включи ясната времева рамка за разглеждане на петиции. Ако петицията на Русия спечели 100 000 „лайкове“ експертната група трябва да даде становището си не по-късно от два месеца. В САЩ две петиции чакат отговор   повече от 2 месеца: За забрана на баптистката църква Уестборо (340 хиляди „лайкове“) и за престъпленията в кибернетичното пространство (104 хиляди).

    Филтри под формата на „предварителна експертиза“ в руската версия позволяват да се  избегне  петиция от вида на американската за строителството на „Звездата на смъртта“, която   предизвика сериозна реакция в социалните мрежи.

    Ще припомним, че тогава феновете на „Междузвездни войни“  помолиха президента Обама да изгради космическо оръжие за унищожаване на планети, което е описано във филмите на Джордж Лукас.

    Белият дом отказа като заяви: „това твърде скъпо, а в замяна на това  имаме летящи дронове- роботи и президент, който знае как да управлява  с  лазерен меч и подобрена зефирна пушка „.

    Иновацията на  руснаците – освен лайк за петицията  може да се гласува и с „дислайк“, т.е. не ми харесва. Дори разработчиците признават, че петициите като Звездата на смъртта в Русия няма да има. „Весели шеги като тази в САЩ,  в руската версия няма да има “ – е написано в официалния сайт на Федералната служба по интернет.

    Изглежда, че и на американците  шегите на сайта на петициите са им писнали. Не бива да се мисли, че сайтът им не съдържа филтри за глупост. Ако се опитате да се регистрирате в петицията като Барак Обама, ще ви бъде дадена затворена връзка.

    Сега със свои усилия ще трябва да съберете  150  „лайкове“ на регистрирани  потребители на We the people. Едва след това тази петиция попада на общия сайт.

    Бел. ред. В България вече имаме и министър на електронното правителство, назначен лично от Плевнелиев. В момента няма никаква нормативна база, няма и дори наченки на нещо, което да указва, че може в близките години да има електронно правителство. Защо не направят поне един сайт за петиции, който не би струвал повече от един-два милиарда лева, след като за профил във фейсбук земеделското министерство плаща некакви си 250 хиляди лева?

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *