Вълната от самоубийства не спира

    На 13 март сложи край на живота си Нешо Бончев, кмет от РЗС на село Царимир, община Съединение, пише в отворено писмо Яне Янев. Със законно притежаваното си оръжие се застреля ведър и земен мъж, мажоритарно избран и облечен в доверието на обикновените хора. Застреля се, защото нямаше как да реши собствените си материални проблеми, защото нямаше как да реши проблемите на селото си.

    Къде отива България, след като честните и свестни кметове се самоубиват?

    Безпрецедентната верига от самоубийства през последните седмици е изключително тревожна тенденция, която няма аналог никъде в Европа. С куршум или със страшната смърт в пламъците, сами или с целите си семейства, тихомълком или публично, тези хора по най-жестокия начин казват: не мога и не искам да живея така, както досега.

    Държава, която с неадекватната си политика подтиква към самоубийство собствените си граждани, е сбъркана. Държава със сбъркан модел, със сбъркани правила, със сбъркани отговорности.

    Самоубийствата на зрели хора, създали семейства, са зловещо явление, показващо липса на какъвто и да било социален интегритет. Това не са аутсайдери. Това са хора, които искат и могат да поемат отговорност, но няма държава, която да им подаде ръка.

    Изказвам най-искрените си съболезнования на семейството на Нешо Бончев.

    Призовавам президента на републиката да създаде кризисен щаб, който по общини да идентифицира бедстващите семейства и да предприеме незабавни мерки за решаване на най-острите проблеми пред тях.

     

    14 март 2013 г.

     

     

    ЯНЕ ЯНЕВ

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *