Русия отказа да предаде на Полша останките на самолета на Качински

    kachinskiРусия отказа на главната прокуратура на Полша да предаде останките на самолета на полския президент Лех Качински, който  се разби край Смоленск през 2010 г., пише  „Интерфакс“, позовавайки се на  собствен източник.

    Такова решение представители на Русия са изразили  след разговори с полската страна. В тях участваха  главният прокурор на Полша Анджей Серемет, руският главен прокурор Юрий Чайка и ръководителят на Следствения комитет на РФ Александър Бастрикин.

    Руската главна прокуратура и СК на РФ настояват, че фрагментите на самолета са веществени доказателства по делото и съдбата им може да бъде решена след края на разследването (преди това  подобно изявление направи и  руското външно министерство). В същото време  страните успяха да се споразумеят за предаване на поляците на личните  оръжия на президентската охрана, които са били на борда на разбилия се самолет.

    Полската делегация пристигна в Москва за преговори по въпроси, свързани със съдбата на отломките на самолета на Качински  във вторник, 12 март.

    Ту-154  на полския президент Лех Качински и неговия антураж, включително високопоставени политици и висшето военно ръководство на страната, се разби край Смоленск на 10 април, 2010. Полетът е осъществен в условия на лоша видимост. Загинаха всички 96 души на борда.

    Междудържавният авиационен комитет (МАК) призна като  причина за катастрофата пилотска грешка. Полската страна  проведе свое собствено разследване и възложи част от  вината върху руските авиодиспечери.

    През октомври 2012 г. полският вестник „Rzeczpospolita“ съобщи, че местните експерти, които са изследвали останките от президентския самолет  твърдят, че са открити следи от експлозиви върху тях. Тази информация  официално бе отречена от полската прокуратура.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *