Волфганг Бьорндзее: Загрижен съм за това, че многообразието на медиите в България става все по-малко

    Загрижен съм за това, че многообразието на медиите в България става все по-малко. Очевидно свободата на медиите все повече се ограничава. Това заяви германският депутат Волфганг Бьорндзее в интервю за предаването „Събота 150“. Той изрази и безпокойство от наличието на медийни монополи у нас:

    И ЕК е загрижена от този факт, и аз. Това, че медийната концентрация в България е толкова голяма е един проблем, който разбира се прави впечатление. Той при обществени медии не е толкова голям, колкото при частните. Ако мога да дам все пак някаква идея – който е член на ЕС, трябва да има един изчерпателен демократичен стандарт, към който спада една добра и многообразна преса.

    БГНЕС припомня, че през последните няколко години, откакто на власт беше правителството на Бойко Борисов, България се срина драстично във всички международни класации за свобода на словото.

    Проблемът със свободата на словото в България се коментира и от почти всички посланици у нас на страните-членки на Европейския съюз. Дори новата американска посланичка Марси Рийс, която е в София от само няколко месеца, в едно от първите си интервюта споменава, че знае за оказан политически и икономически натиск върху български журналисти. „За да избегнат този натиск, те си налагат самоцензура“, изтъкна посланикът.

    Само за последната година страната ни отстъпи с нови 7 позиции до 87 място, сочи тазгодишния доклад на неправителствената организация „Репортери без граници“.
    Но дъното беше ударено на 5 февруари, малко преди Борисов да си тръгне от МС под натиска на всенародните протести срещу неговото корумпирано управление. Тогава в центъра на София той заяви: Това, което са направили, аз мога да ви го спретна на всичките, които стоите днес тук. Днес мога да разпоредя на службите да образуват подобни дела на всичките ви журналисти, на всички“.

    Българският премиер сериозно прекрачи границите, обезпокоително е да чуеш от устата на премиер на държава-членка на ЕС, че ще използва тайните служби срещу медиите, заяви в специално изявление за БГНЕС директорът на брюкселския клон на организацията „Репортери без граници“ Оливие Базил по повод на неговите думи.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *