В Германия въвеждат данък търсачки

    Германският парламент прие закон, който ще принуди сайтове,  препечатващи и компилиращи  новини, да плащат на авторите на новините,  съобщи вестник „Ди Велт“.

    Законът не определя размера отчисленията за авторите, обаче  дава правно основание за претенции на авторите към компилиращите. За закона гласува коалицията от двете водещи партии на парламента – християн- демократическия съюз и Свободната демократическа партия.

    По-рано в пресата законът бе наречен „данък Google», тъй като един от най-известните новинарски агрегатори е Google News. Корпорацията многократно е критикувала закона. Още на ранните етапи на разработката на закона компанията пусна видео, в което призова германския народ да не допусне „ограничения на  свободата за търсене в Интернет“.

    Компания нарече закона „лош“ и в нарушение на „основните принципи“ на мрежата.

    След   анализаторските слушания на закона през януари, говорителят на Google в Германия Ралф Брейме описа като неясни формулировките на закона. Според него, под ударите на закона могат да попаднат Twitter и Facebook, както и онлайн магазините, които в описанието на стоките си използват цитати от медиите.

    В допълнение прессекретарят заяви, че е изненадан от факта, че компанията трябва да плащат за нещо, което носи значителен трафик  за новинарските медии. Според него законът е лобиран от немски издателства.

    В ранните проекти на закона се посочваше, че той  защитава издатели от „систематичен достъп до резултатите от журналистическата дейност на търсачките“, без да уточнява точно новинарските агрегатори.

    През есента на 2012 г. Франция също потвърди плановете си за въвеждане на подобен данък за  търсачките. В отговор Google заплаши да премахне от търсачката си всички сайтове на френските медии.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *