Академик Алексей Савин: „Извънземните цивилизации ни наблюдават и не се намесват – ние сме твърде примитивни и зли“

    savinАкадемикът от РАЕН и генерал-лейтенант от  резерва Алексей Савин разказва, че няма реална заплаха за човечеството от извънземно нашествие. Според него основната опасност за човека е самият човек, който предпочита пред духовния път на развитие – технически.

    „Мисля, че ако една цивилизация е излязла извън планетата си, и дори извън своята слънчева система, то тя има огромна морална сила и възможности за  взаимодействие с други цивилизации.

    Там съществува общ морал и обща договореност, и разбира се, няма войни. Това е благополучна, от наша гледна точка цивилизация, която е решила  проблема  със своята икономика, с морала на обществото. А войната отдавна е забравила, а може и да не знае какво е война.

    Сега, ако говорим за   настоящото състояние на обществото, и ако ние говорим за  връзката на нашето общество с тези, които ние наричаме извънземни цивилизации, най-голямата заплаха е, разбира се, не от извънземни цивилизации, не от извънземните, а от нас, от несъвършенството на  нашето общество, моралното несъвършенство и липсата на сериозна култура, която трябва да притежава човека, както и възпитание.

    Разбира се, ние сме много млада, развиваща се цивилизация – по космически стандарти. Мисля, че нас ни гледат и не се намесват, те имат интерес към своето развитие, така че не се  намесват.

    Може би,  намеса ще има, вероятно, когато се появят някои критични неща на Земята. Сега, като цяло, хората се справят с глобалните катастрофи. А главното бедствие – то е в нашия ум, Апокалипсис, какво ли, това че техногенните неща изпреварват духовното състояние и развитие на човека. Твърде малко хуманитарност се показва в  училище, в колежа.

    Сред основните заплахи бих включил на първо място глобалното изменение на климата, защото то е  много активно, експоненциално, ледът се топи в Гренландия, топи се и в Антарктида.

    В Антарктика за пръв път от всички наблюдения се появи колония от раци, повече от един милион раци, това предполага, че има драматично затопляне, което води до преразпределение на натиска върху земята и  дъното на океаните.

    Следователно, тектоничните пластове, които вече са в движение, може да получат допълнителен импулс. А какъв импулс, какви последици,  може само да предполагаме. Бих казал, че това е възможно да се прояви под формата на цунами,  под формата на засилена вулканична дейност, земетресения.

    Втората заплаха е липсата на питейна вода. Тя се усеща в света днес, водата е много скъпа  ако се внася, и аз мисля, че борбата за водни източници  вече е започнала и ще продължи.

    Третата заплаха – това са метеоритната и метеорна  заплаха. Мисля, че след последните събития и учените, и властите в  различни страни ще седнат на „кръгла маса“ и ще обсъдят въпроса. Мисля, че ще се намери решение. „

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *