Над остров Гуам ще хвърлят мишки за борба със змиите

    guamАмерикански биолози  тази пролет ще разхвърлят на остров Гуам отровна храна за змии – мъртви мишки, за да намалят популацията на влечугите, която заплашва екосистемата на острова,  предаде Ройтерс.

    През последните години разпространението на змиите на островите в Тихия океан, по-специално  вида  кафяви бойги е придобило застрашителни размери. Според учените заради влечугите, които в Гуам нямат естествени врагове, местните птици са застрашени от изчезване.

    Учените се опасяват, че змиите от Гуам ще се разпространят към други острови, особено на Хавайските, които се намират от Гуам на повече от 6.4 хиляди километра. Разстоянието в този случай не е от значение, защото, например, кафявата бойга е пристигнала в  Гуам през 40-те години на 20 век с американски военен кораб.

    Отровни мъртви новородени мишки ще се  разпръскват от хеликоптери. В  мишките ще бъде инжектиран препарат, който е токсичен за влечуги, но е безопасен за повечето други животни. „Това е аналгетика ацетаминофен, който е познат и като парацетамол, който е смъртоносен за змии, но е безопасен за повечето други животни“ – казва Уилям Пит, биолог в центъра за научни изследвания на Хаваите към Министерството на земеделието.

    Според него на острова ще бъдат разпръснати около около 2 хиляди мишки, като целта е не  унищожаването на всички змии, а контрол на популацията им. Операцията ще се проведе през март и април и ще започне от територията на американската военна база „Андерсън“.

    Гуам, който се намира в западната част на Тихия океан, в архипелага на Марианските острови, е  част от  САЩ, но хората му нямат право на глас в националните избори. Една трета част от острова заема военна база на САЩ.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *