The New York Times : премиерът на България подаде оставка след протести

    Agence France-Presse — Getty Images

    Agence France-Presse — Getty Images„Правителството на българския премиер Бойко Борисов  подаде оставка след напрегната седмица на всеобщо недоволство, заради   повишените сметки за електроенергия, корупцията и спадане на стандарта на живот, които предизвикаха масови протести в цялата страна“ – пише вестник The New York Times.

    Макар политиката на финансови икономии  помогна    страната да избегне необходимостта да моли за помощ, нарастващата безработица и слаб икономически растеж, заедно със замразяването на заплатите и пенсиите, както и повишаването на  данъците, изкараха на улицата средната класа, отбелязват авторите на статията Матю Брунвасер и Дан Билефски.

    „Сега се очакват всобщи  избори през април или май, а анализаторите очакват  опозиционната Социалистическа партия да се възползва от тази нестабилност“, – се казва в статията.

    Авторите представят мнение на експерта от Центъра за либерални стратегии в София Даниел Смилов, според който българите са разочаровани от това, че падането на комунизма през 1989 г. и последвалата  демократизацията на страната не произведоха  очакваното благосъстояние.

    България продължава да бъде бедна страна, със средна месечна заплата от $ 480 – най-ниската в ЕС, посочва изданието.

    „Оставката на   Борисов може да означава залеза на една от на най-ярките политически фигури в страната. Бивш  карате инструктор, бодигард, пожарникар и кмет на София с  избръсната глава и реагиращ рязко, Борисов някога се считаше за толкова непобедим, че българите го наричаха Батман“ – пишат журналистите.

    „Той се грижеше за сигурността на бившия български комнистически лидер Тодор Живков. След това Борисов е личен бодигард на Симеон Сакскобургготски,  бившия цар на България, който се върна в родината си и бе избран за премиер през 2001 г.“ – посочва изданието.

    Авторите цитират и  становището на Андрей Райчев, политолог от Gallup International в София, който вярва, че никой не може да предскаже как обществото ще реагира на оставката на Борисов. „Ние можем дори да се окажем в такава абсурдна ситуация, че протестите дапродължат сами по себе си. Което ще означава, че те са насочени срещу всички.“ –  цитират журналистите Райчев.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *