Първите пияници са се появили преди 10 милиона години

    алкохолдехидрогеназаПоне така излиза според  изследване, което е направено от експерти от Фондацията за приложна молекулярна еволюция в Гейнсвил (Флорида), проследили еволюцията на човешкия ензим, отговорен за метаболизма на алкохола, алкохолдехидрогеназа-4. Те са установили, че този ензим се е появил в общия прародител на човека, горилата и шимпанзето преди около 10 милиона години.

    За провеждане на експеримента, експертите са възстановили алкохолдехидрогеназа 4 в изчезнали видове примати. Първо те изследвали ДНК у  27 съвременни видове примати, а след това се насочили    в противоположна посока. В резултат на това успели  приблизително да изчислят генетичния код на изчезнали примати и да създадат ензима  в лаборатория.

    Този ензим е отговорен за разграждането на алкохола в храносмилателната система. Въпреки това, констатациите не означават, че преди 10 милиона години нашите предци са започнали да  пият алкохол, а само показват, че в  някои от тях се изработил нов вид ензим, който е стигнал до нас чрез естествен подбор.

    Най-вероятно  ензимът се е появил, когато маймуните са слезли от дърветата и са започнали да търсят храна на земята.   Тази теория обяснява защо орангутаните, които живеят по дърветата, не могат  да усвояват алкохола, докато по-голямата част от хората, шимпанзетата и горилите имат такава възможност.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *