Der Spiegel: Най-големият син на Сталин, Яков, се е предал на хитлеристите доброволно

    Списание Der Spiegel е открило архивни документи, които показват, че най-големият син на Йосиф Сталин, Яков Джугашвили,  доброволно се е предал на нацистите през 1941 г.. В допълнение изданието твърди, че той не е криел своите антисемитски възгледи и е критикувал Червената армия.

    Най-големият син на Сталин не е пленяван от германците, а се е е прадал сам на фашистите по време на Великата отечествена война. Тези заключения са на журналисти от Der Spiegel, които  внимателно са проучили архивните материали от онези години.

    Според официалната версия, която е лансирана в Съветския съюз през 1941 г., командирът от Червената армия Яков Джугашвили е бил заловен от германците близо до Минск. Известно е, че синът на съветския лидер е скочил от прозореца на барака от специалния лагер „А“ в концентрационния лагер Заксенхаузен, хвърляйки се на  оградата от бодлива тел.

    Той е бил застрелян, но аутопсия показва, че въпреки факта, че куршумът е разбил черепа му, смъртта е била причинена от електрическия ток с високо напрежение , пуснат по оградата.

    Der Spiegel  обаче твърди, че тази информация не е достоверна. След като проучват руски архивни материали, журналистите заключават, че синът на съветския лидер не само доброволно е избягал при  Хитлер, но също така и открито е критикувал Червената армия.

    По-специално в оригиналните протоколи от първия разпит Яков Джугашвили се казва, че той е наричал  командирите „неблагонадеждни“, а техните действия – „глупави и идиотски“

    Освен това синът на бившия вожд на народите също е правил остри антисемитски изявления, макар да е бил женен за еврейка. „За тях най-важното нещо е да сключват търговски сделки. Евреите не искат да работят, защото не могат „- цитира Яков  германското издание.

    Интересно е ,   отбелязва „Шпигел“, че в мемоарите си дъщерята на съветския лидер Светлана Алилуева  също пише, че Сталин е бил убеден, че Яков доброволно се е предал на германците, като  важна роля в решението му е изиграла съпругата му Юлия.

    Дъщерята на Сталин припомня също, че след поражението при Сталинград през 1943 г., нацистите  предлагат Яков в замяна на няколко свои пленници. Въпреки това, според Светлана Алилуева, Сталин е отказал.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *