Умаодан – армията от платени блогери на китайската комунистическа партия

    internet-plateniУмаодан – това е  армията от платени интернет – потребители, които работят за китайското правителство, а много са доброволци. Броят на тези хора се изчислява на  280-300 хиляди души (!)

    Те седят в чатове, форуми, блогове, и в рязка или по-иронична форма опровергават съобщения с негативна информация за китайското правителство и неговите политики.

    Ако човек напише някъде, например, че правителството  крие данни за замърсяване на въздуха или епидемии, или дори просто напише, че ченгетата са копелета защото са го глобили – той само след 15 минути започва да получава коментари, в които му се присмиват, като неговите думи се представят като глупости и абсурд.

    Този метод е много по-ефективен от пасивната Интернет цензура, когато просто се блокира достъпа до определени сайтове, като Twitter.

    Забавно е самото значение на думата „умаодан“ –  буквално „половин юановата партия“ или „половин юановата общност“. Смята се, че тези агенти получават по половин юан (12 стотинки) за всеки постинг или коментар.

    За България информацията сочи, че за БСП (според един от депутатите на партията) работят около 50-60 човека, но те правят това безплатно, защото социалистите нямали пари да им плащат.

    Ако се съди по коментарите на онези, които подкрепят друга една такава партия, то те едва дали работят безплатно. Нещо повече – вероятно получават доста добри пари за да обезценяват публикуването на нелицеприятни истини, уличаващи  партийната им политика в различни престъпления и измами.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *