Хъркането се оказва по-опасно от тютюнопушенето и затлъстяването

    hurkaneШокиращото откритие е направено наскоро от американски изследователи: обикновенoто  хъркане в по-голяма степен застрашава здравето, особено на сърцето, отколкото тютюнопушенето и затлъстяването, пише globalscience.

    Учените обясняват това с факта, че хъркането предизвиква удебеляване или деформация на сънната артерия, която осигурява кръвта в  мозъка. Поради което възниква повишен риск от сърдечен удар по време на сън.

    Изследователите са установили, че хъркането е  причина за заболявания на сърдечно-съдовата система по-често, отколкото пушенето или затлъстяване.

    Участниците в експеримента,  54 души, на възраст от 18 до 50 години,  трябвало да събщават дали хъркат. След това, използвайки ултразвук, изследователите определили дебелината  на сънната артерия при доброволците.

    Както се оказало, дебелината на вътрешните слоеве на артериалната стена при хъркащите мъже е много по-голяма отколкото у другите изследвани. Изследователите отбелязват, че постоянните колебания в хъркането водят до удебеляване на артериите и по-късно до възпаление.

    Също така е установено, че постоянно хъркат около 20 % от жените и 25 % от мъжете, а половината хъркат периодично. Учените твърдят, че това състояние е също толкова опасно за хората, както и високото кръвно налягане.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *