Posted inБез категория

САЩ предлагат на Русия съкращаване на ядрените оръжия наполовина

yadreni-raketiСАЩ предлагат на Русия намаляване наполовина на ядрените оръжия за да останат на всяка страна около хиляда бойни глави. Това пише „Комерсант“ днес, позовавайки се на източник в администрацията на президента на САЩ. Вестникът пише, че офертата ще бъде направена по време на посещението на американския помощник-държавен секретар Роуз Гетемюлер в Москва, което ще започне на 12 февруари.

Идеята за намаляване на оръжията наполовина се  основава на таен доклад, изготвен със съдействието на Държавния департамент, Пентагона, Съвета за национална сигурност и Стратегическото командване на САЩ, който е  представен на президента Барак Обама.

Документът се отнася за  списъка на целите за стратегическите сили на САЩ. От него са изключени Ирак и Сирия, но остават обектите в Русия, Китай, Иран и Северна Корея.

Авторите на доклада смятат, че  потенциални мишени трябва да са военни и икономически обекти,  а не ръководствата на тези страни, както се казва в последно действащата доктрина. В такава ситуация за обезпечаването на ядреното сдържане Вашингтон се нуждае от 1000-1100 бойни глави. Сегашното споразумение между Русия и Съединените щати дава възможност на страните да имат до 1900 бойни глави.

Според източника на „Комерсант“ в Белия дом, в случай на отказ на Москва,  Вашингтон ще се опита да привлече подкрепата на две трети от сенаторите и да започне съкращаване на оръжията едностранно.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *