Отново не пускат Румъния и България в Шенген

    Европейската комисия публикува доклад за  недостатъците в борбата срещу корупцията в Румъния. Включване на страната в Шенгенското пространство се отлага за пореден път. Същото се отнася и за България.

    В полунощ, 1 януари, 2007 г., Румъния и България, с песни и танци отбелязаха влизането си в ЕС.   Но с влизането на тези страни в ЕС за тях бе задействан  специален механизъм за наблюдение на изпълнението на ангажиментите  им в областта на върховенството на закона и борбата с корупцията. Резултатите от тази борба се записват в междинния доклад на ЕК за текущото състояние на съдебните  системи в Румъния и България.

    Основният извод на доклада: „Сега, пет години след влизането в ЕС на България и Румъния, правителствата на тези страни все още не са постигнали пробив в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.“ Заключението на ЕК означава, че въпросът за приемането на тези страни в Шенгенското пространство се отлага отново – предишното такова решение бе взето през 2011 г. по настояване на Холандия.

    За положително решение на този въпрос е необходимо  Европейската комисия два пъти подред да констатира необратими положителни тенденции в борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

    Но ако преди две години само Холандия излезе  открито срещу присъединяването на Румъния и България към Шенгенското пространство,  сега това решение се подкрепя активно и от Финландия, чието правителство е категорично против разширяването на Шенгенското пространство: финландците, като и холандците се опасяват, че поради недостатъчно енергична  борба с корупцията, граничният контрол по външните граници на ЕС с България и Румъния ще бъде неефективен.

    От неспособността на тези страни   да гарантират необходимата сигурност на външните граници на държавите-членки на ЕС също така са загрижени  Франция и Германия.

    Настоящият доклад на Европейската комисия оставя  отворен въпроса за следващото разширяване на Шенгенската зона.

    Както се съобщава „Съветът на ЕС не е готов да даде на Румъния и България график  за отваряне на границите.“ Въпреки това  лобистите не се отказват от опитите си за постигане на положително решение. Още през март тази година  се очаква да се срещнат министрите на вътрешните работи на Европейския съюз, които ще обсъдят вариант за      поетапно присъединяване на границите на България и Румъния – първо по море и въздух, а след това и сухоземните към Шенгенското споразумение.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *