Мистериозните мини-спътници на Земята (видео)

    asteroidГравитацията на Земята може и да не е толкова мощна като тази на Юпитер, но нашата планета редовно издърпва в своята орбита малки астероиди, които преминават покрай нея. Тези мини-сателити обаче не остават дълго време.

    За около една година те подновяват движението си по своите издължени орбити около Слънцето. Но на тяхно място пристигат други космически гости.

    Симулация показва, че два астероида с размерите на машина за миене на съдове и около дузина няколкометрови камъни обикалят в орбита около Земята сега. На всеки петдесет години в орбитата на Земята пристига и астероид с размер на голям камион.

    „Бихме искали да организираме мисия до мини-спътник на Земята – казва астрономът Робърт Джедик от Хавайския  университет тази седмица на семинар в Хънтсвил, Алабама, който обсъжда  съдбата на два космически телескопи, подарени на НАСА наскоро от американската армия. – Това са Розетските камъни на Слънчевата система, те никога не преминават през земната атмосфера и по този начин имат много да ни разкажат за миналото на нашата планетна система „.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *