Posted inБез категория

Компютърна програма предсказва бъдещи събития

oracul-introУчените са разработили компютърна  програма, която  въз основа на информация от медиите е в състояние да предупреждава за бъдещи огнища на епидемии и насилие. Анализирайки вече станали събития, системата се опитва да намери общи закономерности между тях и да   предскаже какво ще се случи в близко бъдеще.

Прототипът на програмата е създаден от  изследователя Ерик Хоровиц от Microsoft Research и Кийра Радин, служителка  в Технион (Израелския  технологичен институт).

Както съобщава Хоровиц,  тяхната система е проектирана на база архивите на вестник  „Ню Йорк таймс“  за 22 години (1986-2007), както и редица онлайн източници, включително DBPedia, които организира информацията от Уикипедия, WordNet, помагаща на програмата да разбере значението на думите, и откритата база данни OpenCyc. Общо разработката използва повече от 90 източника, отбелязва Technology Review.

Системата е тествана успешно на реални събития. В някои случаи точността на прогнозата е от 70 до 90%. Например проучвайки новините за наводнения в Ангола през 2006 г. , програмата е предупредила за предстояща епидемия от холера. Друго предупреждение за разпространение на болестта в Ангола е последвало след анализ на докладите за големи бури в Африка в началото на 2007 г.

Благодарение на множеството различни източници,   системата разпознава контекст, който е недостъпен при изследване само на пресата. Например, тя е била в състояние да идентифицира връзката между събитията в Руанда и  Ангола, знаейки, че и двете страни са в Африка, имат сходен БВП, гъстота на населението, делът на земята, покрита с вода, имало ли е суша миналата година и други фактори.

Следва да се отбележи, че проектът е бил създаден с подкрепата от Microsoft, но компанията не възнамерява да го прави търговски продукт. За да може системата да предсказва темата на утрешните новини   по-точно, Хоровиц и Радин възнамеряват да добавят в нея повече източници, включително архивите на други вестници и дигитализирана литература.

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *