Компютърната програма Truth Teller ще лови политиците в лъжи

    Американският вестник „Вашингтон пост“ пусна прототип на прогрaмата Truth Teller, която щe  проверява доколко са истинни  публичните изказвания и коментари на политици, се казва в съобщение на сайта Knight Foundation, който финансира проекта.

    Програмата Truth Teller („Говорещият  истината“) се основава на няколко технологии, включително гласово разпознаване на речта и трансформирането и в текст Microsoft Audio Video indexing service (MAVIS).

    Според създателите програмата ще трансформира аудиоречи в текст в реално време, съпоставяйки този текст с база от факти и по този начин ще се опита да идентифицира опити за дезинформация в публични изказвания на политиците.

    Разработката на програмата е започнала миналата година, когато „Вашингтон пост“ е получи грант от 50 хиляди долара от фонда Knight Foundation, пише  Journalism.co.uk.
    Прототипът на Truth Teller в момента е достъпна в специален раздел на вестника – потребителите могат да видят видео с изказвания на американски политици, транскрипция на тези речи, а също и да  прочетат  раздела с резултатите от проверката за достоверност.

    Пълната версия на програмата е планирано да стане готова за три месеца.

    „Ключът към успеха на проекта е създаването на надеждна база данни.  Нашата цел е да се идентифицира лъжлива  информация, а не да се  размножава,“ – казва продуъцентът на  електронното издание на  Washington Post Кори Хайк.
    Прототипът на Truth Teller е в състояние да проверява речите според базата данни на вестника за данъчното законодателство.

    Проблемът с анализа на публични речи в реално време е сложен дори и за модерните технологии. Така например, автоматизирана система, подобна на Truth Teller, може да има затруднения с проверка на иносказателни и субективни изявления. Сред другите проекти, които  проверяват достоверността на фактите в речите на политиците, са Truth Goggles и Politifact.
    РИА Новости