Великобритания се въоръжи с 16- грамови хеликоптери

    helikopterБританските войски в Афганистан въведоха на въоръжение миниатюрни шпионски безпилотни хеликоптери Black Hornet Nano (PD-100 PRS), произведени от Prox Dynamics. Според съобщение за пресата от Министерството на отбраната на Обединеното кралство, БЛА е с 10 сантиметра дължина, два и половина широк и тежи само 16 грама.

    Black Hornet Nano е снабдена с миниатюрна камера, която може да предава видео и снимки. С устройството, по-специално, може бързо да се оцени ситуацията зад ъгъла на сграда от прикритие  или зад препятствия.

    Въпреки компактните си размери хеликоптeрът е способен да работи в тежки метеорологични условия. Според BBC News, устройството е оборудвано с батерия и може да покрива периметър до 800 метра или да остане във въздуха до 30 минути.

    Prox Dynamics отбелязва, че устройството има обхват до един километър, може да достигне скорост от 36 километра в час и може да се контролира с помощта на GPS и с видео контролер. PD-100 има функция за автопилот. Общото тегло на машината и контролния център – е по-малко от един килограм.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *