Шистовата революция в САЩ вдигна потреблението на въглища в Европа

    Европейските енергийни компании драстично са увеличили консумацията на въглища заради  шистовата революция в САЩ , пише „Файненшъл таймс“.

    В резултат на нарастването на добива на  шистов газ в САЩ от пролетта на 2012 г. цената на това гориво е спаднала до най-ниското ниво от 10-години. Много производители на електроенергия са преминали от въглища на газ, тъй като последният е по-евтин. Излишните въглища американските компании са започнали да изпращат в Европа. В Европейския съюз обратно, газът е по-скъп от въглищата.

    Участниците на пазара са заявили за изданието, че търсенето на въглища в Европа ще намалее поради увеличаване на броя на вятърните и слънчеви централи. Освен това против използването на въглища за производство на електроенергия са властите на ЕС. В частност, компаниите са длъжни да купуват квоти за вредни емисии.

    Според Международната агенция по енергетика (IEA) през 2017 г., търсенето на въглища в Европа ще падне до нивото на 2011 г. Сега, според агенцията, търсенето на въглища в Европа е близо до върхови показатели.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *