СЗО: Замърсеният въздух съкращава живота на европейците с почти една година

    Повече от 80% от европейците дишат въздух,  който е замърсен повече от допустимото. Това съобщават от Регионалното бюро на Световната здравна организация (СЗО). Според данните, това отнема отнема средно у всеки жител на Европа 8,6 месеца от живота му.

    СЗО се позовава на резултатите от изследвания за въздействието на замърсяването на въздуха, което предполага необходимостта от силни национални политики в тази област.

    Авторите на изследването, което е проведено под егидата на СЗО, смятат, че дългосрочното въздействие на фини прахови частици (PM 2.5) може да причини атеросклероза, усложнения при раждане и респираторни заболявания при децата.

    В подготвения обзор на фактическите данни за въздействието на замърсяването на въздуха върху здравето,  се посочва възможната му връзка с  неврологичното развитие, когнитивните функции и диабета.

    Според Центъра за новини на ООН, проучването препоръчва на страните от Европа да разработят  стандарти за дългосрочни средни концентрации на озон, както и да  се разработят  нови стандарти на СЗО за азотен диоксид (NO2) –  токсичен газ, който се образува по време на горивни процеси за отопление, производство на ток,  и особено по време на изгарянето на горива в двигателите с вътрешно горене в автомобилите.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *