Бебетата могат да четат мисли

        Американски учени са установили, че бебетата  са способни на емпатия и могат да усещат какво мислят и чувстват други хора. Преди се е смятало, че тази способност се появява само у деца, които са на  около  четири години.

    Учени от Университета на Калифорния в Лос Анджелис провели два експеримента, в които участвали деца от западни и азиатски страни. По време на експериментите, те подложили деца на възраст от 18 месеца до 7 години на когнитивни тестове, които не могли да изпълнят шимпанзетата – близки родственици на хората.

    Ученият  влизал в стаята при детето, скривал ножица на  определено място и си тръгвал. След това влизал в стаята негов колегата, който взимал  скритата ножица и я отнасял със себе си. Когато отново се появявал собственикът на ножицата, питали детето къде, според него, ученият ще търси своята вещ. Децата давали правилния отговор.

    При второто изпитание, в което участвали  91 деца от Китай, Фиджи и Еквадор на възраст от 19 месеца до 5 години, пред децата се разигравал с същия „сюжет“.

    Разликата била само в това, че когато идвал  втория човек за да „похити“ ножицата, той се обръщал специално към детето: „Интересно  къде те ще  търсят ножицата“. Реакцията на децата като правило указвала, че те вече знаели къде ще  търси липсващата ножица собственикът и – там,  където я е оставил. Този отговор давали децата, много по-малки от четири години.

    Тези проучвания са показали, че т. нар. теория на съзнанието – способността да се разбере душевното състояние на друг човек – може да се развие в много ранна възраст, дори при кърмачета, отбелязват учените.

    RBK

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *