Кашалоти приютиха делфин- инвалид

    delfin-kashalotiНемски биолози са успели  да заснемат на Азорските острови необичайно поведение на група кашалоти, които приели в своята компания  делфинче-афалин с дефект на гръбначния стълб, пише Science Now.

    Групата кашалоти Physeter macrocephalus сa били  открити от учените на 15-20 километра от островите  Пико, азорския архипелаг. Сред няколко възрстни китове и техните малки, изследователите  видели възрастен делфин Tursiops truncatus с изкривен гръбнак.

    Той играел с опасните хищници, точно както правят това малките на делфини и кашалоти. Последните, според авторите, нямали нищо против това и отговаряли със същото.

    Такова междувидово общуване е доста рядко, а  между кашалоти и делфини  се наблюдава за първи път. Това е необичайно, тъй като ята делфини може да атакуват кашалоти и да преследват малките им.

    Учените смятат, че е малко вероятно делфинът да се е приютил в групата кашалоти , търсейки защита от хищници (те са рядкост в тези води). По-скоро заради  физическия си дефект, който не му позволява да плува бързо, животното не е било в състояние да стане част общността на своите роднини и си е намерило алтернативно „семейство“.

    Делфините са известни със сложността на социалната си организация. Наскоро друга група от учени са открили сред афалините групи за взаимна подкрепа, които те наричат делфинова  мафия. Сблъсъците между такива групи понякога води   до масово меле.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *