Има връзка между дърветата и здравето на човека

    бръмбар Екологичната катастрофа, изчезването на 100 милиона дървета на изток и в  средния Запад на САЩ, въпреки ужаса на ситуацията, се оказва полезна, позволявайки на учените да разберат как големите промени в околната среда действат върху нашето здраве.

    Джефри Донован и колегите му в горската служба на САЩ са анализирали данни, събирани над 18 години, в 1 296 окръга 15 държави.

    Установено е, че смъртността на американците в районите, заразени с изумрудения бръмбар  Podosesia fraxini,  от сърдечно-съдови заболявания е по-висока с 15 хиляди случаи и с 6 хиляди – от инфекции на долните дихателни пътища. Разбира се, сравнението е с население, което живее на територии незасегнати от тези вредители.

    Изследователите са анализирали демографските данни, информация за човешката смъртност и здравето на горите в периода от 1990 до 2007 г..

    Данните са  от тези области, където през 2010 г. е   регистриран  най-малко един потвърден случай на зараза на дървета с този бръмбар. Първоначално P. fraxini е бил открит близо до Детройт (Мичиган) през 2002 година. Бръмбърът поразява всички 22 разновидности на североамериканския ясен и унищожава почти всички заразени дървета.

    Заключенията на експертите остават непроменени дори и след като са били взети предвид социално-демографските различия, като например доход, раса и образование.

    Впрочем авторите отбелязват: въпреки че резултатите ясно показват връзката между изчезването на дърветата и нивото на човешката  смъртност от заболявания на сърцето, кръвоносните съдове и долните дихателни пътища, те не доказват причинно-следствена връзка. Както обикновено, едно проучване не е достатъчно. Дори и в такъв очевиден случай.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *