Разработват фотоелемент с КПД над 50%

    fotokletkaУчени от  Военно-морската изследователска  лаборатория (САЩ) и Imperial College London (UK) са предложили нова конструкция на многослойна слънчева батерия (фотоелемент).

    Дори и най-добрите сред настоящите трислойни соларни клетки имат ефективност не повече от 44%, като тази цифра обикновено е постижима само при  директна слънчева светлина.

    При разработването на батерията всеки един от слоевете е настроен на малко по-различна дължина на вълната, което позволява по-добро използване на енергията на слънчевата светлина. Съотношението на забранените зони за  различните материали във фотоклетката е избрано така, че фотоните, които не се  „възприемат“ от най-горния слой, да може да попадат в по-долните слоеве. Максималният  теоретичен КПД на такава схема е около 87%.

    Проверка  на очакваната висока ефективност на тази  слънчева клетка още не е направена. Според   разработчиците, това ще отнеме две-три години. И дори ако изпитванията са успешни, поради високата цена на продукта индий, изделието ще може да се използва, най-вероятно, само в слънчеви клетки за космически кораби и хелиоконцентратори.

    По материали на  Военноморската изследователска лаборатория.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *