Сръбският „Телеграф“: Хърватите си присвоиха кирилицата – вдигат й паметник!

    kirilica„Хърватите отнемат на сърбите кирилицата защото от  11-ти до 18-ти век на големи части от хърватската територия,  живeещите там  са изразявали  своите културни потребности на кирилица“, казва проф. Милош Ковачевич.

    Директорът на Туристическото бюро на Широки Брег Грго Микулич, поет, писател, каменоделец, етнолог и любител на антики,  е издялал от камък 12 букви на кирилица, и възнамерява да издяла още 15, като всичко това ще бъде осветено и ще се вижда от пътуващите по направления Мостар-Сплит и Мостар- Томиславград-Ливно.

    Сплитското издание „Свободна Далмация“ пише, че сърбите са „в паника“ заради „паметника“ в Широки брег, защото мислят, че хърватите им отнемат  кирилицата.

    Буквите са „поникнали“ на оградата в началното училище в Кочерин, високи са 1,4 м, широки 1  метър и 25 см дебели.

    Вестникът твърди, че това не е малка изненада за масовия читател, тъй като Широки брег се  свързва с всичко друго, но много трудно с кирилицата.

    – В началото имаше недоверие и учудване, но когато обяснихме, че това е стара хърватска писменост, на която през  1404 г. е написана и Koчеринската плоча, надгробен камък на Вигня Милошевич, съхраняван в   църквата в Koчерин като паметник на световното културно наследство, всичко си дойде на мястото.

    Въпросът е в това, че  принудата към кирилицата  по времето на двете Югославии като сръбска писменост създава враждебност в народа към всяка  кирилица, макар тя, заедно с латиницата и глаголицата, да е средновековна хърватска азбука,  „aржацка кирилица“, както е споменато в допълнението на Поличкия статут от 1665 година. Така се случи, че с политическата мръсна вода изхвърлихме и детето, което сега спасяваме „, казва Грго за „Свободна Далмация“.

    Не без гордост Грго посочва, че и  преди Хърватската академия на науките и изкуствата (HAZU) да организира конференция  по темата за кирилицата, хората от Широки брег са разбирали смисъла на тези букви в културната история на хърватите. Досега са издялани и поставени 12 букви, а останалите 15 ще бъдат поставени съвсем скоро.

    Проектът е на Асоциацията Щечак, а  финансирането е от хърватското правителство, федералното правителство на Босна и Херцеговина и Западнохерцеговската жупания.

    Всичко това, обаче, бе посрещнато с остра реакция  от сръбски езиковеди, пише „Свободна Далмация“.

    Може би най-остър  е един от водещите езиковеди, професор Милош Ковачевич, който казва, че „хърватите отнемат на сърбите кирилицата“, който говори за това явление за пръв път пред Телеграф.

    На симпозиум на HAZU, който се проведе в края на 2012. година, припомня Ковачевич, е представена  тезата, че „от 11 до 18 век на големи части от хърватската територия жителите им са изразявали  културните си потребности (и) на кирилица “ като на  средновековните  паметници са смесвали  глаголицата и кирилицата. “

    http://www.telegraf.rs/vesti/484291-novi-samar-srbima-hrvati-prisvajaju-cirilicu-i-podizu-joj-spomenik

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *