Астероидът Апофис идва на 10 януари, за да се върне опасно през 2036 г.

    Покрай Земята следващата седмица на безопасно разстояние ще премине астероидът Апофис, за който се предполага, че през  2036 година може да удари Земята.

    В четвъртък, 10 януари астероидът Апофис, носещ името на египетския бог на тъмнината, ще премине покрай Земята на сравнително голямо разстояние (15 милиона километра), а астрономите възнамеряват да изучат пътя му, за да проверят дали при някое от следващите си посещения би могъл да застраши Земята.

    Този астероид с ширина около 300 метра отново ще премине покрай Земята след 16 години – 13 април 2029 година, когато  ще бъде само на 30 000 километра, което е по-близо от разстоянието до някои комуникационни сателити. Следващият път  обаче, ще бъде още по-драматично: 2036 г.  година небесното тяло може да се удари  право в Земята, макар учените все още да не са сигурни.

    По-късно тази година, на10 март, ще мине покрай Земята кометата Pan-STARRS, която трябва да бъде видима от северното полукълбо, а експерти прогнозират, че на небето опашката и ще е  впечатляваща.

    Друга комета,  Ison,  ще мине на 28  ноември на  около два милиона километра от Слънцето, и се очаква, че докато се топи леда от кометата, тя ще е  видима с невъоръжено око и през деня.

    Тази година ще има едно пръстеновидно и едно пълно слънчево затъмнение. Пръстеновидно  слънчево затъмнение има, когато Луната се намира точно между Земята и Слънцето, но не покрива цялото Слънце, а  само централната му част. То ще е през май, но няма да се вижда в Европа.

    Луната напълно ще закрие  Слънцето на 3  ноември, като  това явление ще бъде видимо от Европа, пише  „Дойче веле“.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *