Германия „депортира“ старците?

    Пенсионерите, живеещи в Германия, се изпращат в старчески домове в Източна Европа като част от кампанията, която вече е определена като „античовешко депортиране.

    Пенсионерите и хората с увреждания, броят на които се увеличава, се изпращат в чужбина за дълго време, за да получат подходящи грижи и лечение, тъй като в родината им разходите за социалните услуги са  достигнали главозамайващи стойности.

    Някои частни компании, които предоставят грижи и лечение, дори са започнали да строят  специализирани заведения в чужбина, а и държавните агенции за медицинско осигуряване се опитват да оценят  способността си да предлагат такива услуги на своите подопечни в чужбина.

    Според експертите, все по-нарастващият брой хора, които не са в състояние да плащат за престоя си в старчески дом е „бомба със закъснител“.

    Те считат, че ситуацията трябва да послужи като предупреждение към правителството на Великобритания, тъй като поради застаряването на населението пенсионерите са принудени да продават домовете си, за да плащат за медицински разходи.

    По искане на Социалния съюз на Германия  (The Sozialverband Deutschland (VdK)), социално-политическа организация, която провежда правни консултации за съблюдаването на социалните  гаранции, ситуацията, в която много германски граждани не са в състояние да плащат за престоя си  в старчески домове в собствената си страна, е „тревожен сигнал“.

    „Ние просто не можем да си позволим да изгоним тези хора, които са участвали в създаването на Германия във формата, в която съществува   днес,“ – казва в интервю за британския вестник „The Guardian» президентът на  VdK Улрике Машер.

    Според експерти, през 2011 г.  в старчески домове в Унгария са живели 7146 пенсионери от  Германия.

    В Чехия тези преселници 3000, а в Словакия, повече от 600 души. В домове за възрастни хора в Испания, Гърция и Украйна, както и в Тайланд и Филипините също има пенсионери от Германия, но броят им е неизвестен.

    Според някои от възрастните хора, те не са имали избор, а освен това  разходите за   такива домове в чужбина се по-ниски, а качеството на услугите  често е по-високо.

    Но много други казват, че са се преместили без особено желание.

    Според   Федералната статистическа служба Германия, повече от 400 000 възрастни хора не са в състояние да плащат за престоя си в старчески дом в Германия  и техният брой расте с 5% годишно. Причината за това е, че продължителността на живота се е увеличила, а  пенсиите, остават непроменени.

    В резултат това застрахователните медицински организации (Krankenkassen) или правителствени юридически лица, които са в основата на здравното осигуряване в Германия,  в момента обмислят предоставянето на по-евтини здравни грижи в старчески домове в чужбина.

    В съответствие с действащото законодателство в Европейския съюз, държавните здравноосигурителните дружества нямат право да сключват споразумения с чуждестранни старчески домове.

    Въпреки това  по всяка вероятност изход ще се намери, защото при общото застаряване на населението в Европа,  на  законодателите ще им се наложи да променят законите.

    Артур Франк, собственик на дома за възрастни хора, който се занимава с подбора на германските граждани за подобни институции в Словакия, заяви, че да се говори за „депортиране“ е неподходящо.

    „Много от тях са тук по своя собствена воля, а това   разумно решение бе взето и от техните роднини, които разбират, че тук те ще бъдат много по-добре“ – казва той.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-2253922/Germany-accused-deporting-elderly-Rising-numbers-moved-Asia-Eastern-Europe-sky-high-care-costs.html

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *