Citroen възражда легендата 2CV

    През септември на салона във Франкфурт Citroen ще покаже прототип на наследника на легендарния модел 2CV, известен с галеното име „грозното патенце“. Серийният вариант на „душево“ (буквален превод от френски – два коня) ще дебютира още през пролетта на 2014 година.

    За момента последователя на 2CV с вътрешнокооперативното обозначение E3 Essential. Новият Ситроен ще бъде направен на платформата на модела C4 и ще е дълъг около 4,3 метра. Външността на автомобила ще напомня тази на концепта C-Cactus, показан също във Франкфурт преди 6 години.

    Очаква се, че приемникът на 2CV ще разполага с два бензинови мотора с мощност 82 и 100 коня, както и дизел с 92 к.с. За да бъде по-евтин, петвратият E3 Essential няма да разполага с мултимедийна система със сензорен екран, със системата старт-стоп, както и с круиз контрол. Базовата цена на новия френски бестселър в Европа ще е с около 2 хиляди по-малка от тази на С4.

    Легeндарна машинка с интересна история. 2CV (Deux chevaux, „два коня“), е наименованието на модела не защото е бил с две конски сили, а защото е бил с „два данъчни коня“ (deux chevaux fiscaux). Данъчната мощност се ползва във Франция от Втората световна война насам за изчисляване на годишния данък на автомобила, както и за плащане на първоначалната регистрация, и за нов талон при прехвърляне.

    Протипът на „грозното патенце“ е представен на парижкото изложение в „гладната“ 1948 година. първоначално колата не е имала електрически стартер, но чистачките така и останали ръчни. Въпреки бъзиците от страна на френските журналисти Андре Ситроен прави истински удар с „душево“. Ситроен бил засипан с поръчки. Скоро започнали да правят списъци. Срокът за доставка на нов 2CV бързо-бързо ударил три години. После и пет.

    Първите модели (до средата на 60-те години на миналия век) харчели под 4литра бензин на 100 км пробег – нещо невиждано за онова време и недостижимо за повечето съвременни возила.

    http://autoclub.bg/index.php?menu=16&id=12633

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *