Аржентина поиска да си върне Фолклендските острови чрез британските вестници

    Фолклендски острови

    Аржентинският президент Кристина Фернандес де Кирхнер (Christina Fernandez de Kirchner), публикува в британските вестници писмо, в което призова Великобритания да върне на нейната страна контролът над Фолклендските острови. Така тя реши да отбележи 180-та годишнина от анексирането на островите от Обединеното кралство.

    Кирхнер аргументира своите претенции с необходимостта да се спазват решенията на Организацията на обединените нации. Така  тя цитира резолюцията на ООН от 1960 г., която изисква  „да се спре политиката на колониализма във всичките му форми и прояви.“ Освен това президентът припомни резолюция на Генералната асамблея на ООН от 1965 г., в която се посочва, че страните трябва да разрешават спорове чрез преговори.

    Писмото е било адресирано до британския министър-председател Дейвид Камерън и публикувано във вестници като „Гардиън“ и „Индипендънт“.

    Прессекретарят на Камерън заяви, че жителите на Фолклендските острови са изразили ясно желание да останат британци“ и необходимостта да се защитят техните интереси, съобщи BBC News. От  британското външно министерство съобщиха, че жителите на островите са „британци и сами са направили този избор“, пише The Independent. Според министерството те имат право да напуснат  Обединеното кралство.

    През март 2013 г. на Фолклендските острови ще се състои референдум за статута на островите, решението за който е посветено на 30-годишнината на въоръжения конфликт между Аржентина и Великобритания. Местните власти очакват да потвърдят, че жителите на островите ги устройва да са отвъдморска територия на Обединеното кралство.

    Конфликтът между Аржентина и Великобритания за статуса на Фолкландските острови е от  десетилетия. През 1982 г. избухва война заради тях между двете държави, която продължи 74 дни. По време на войната загинаха 649 аржентински и 255 британски войници.

    Кристина Кирхнер, която е президент на Аржентина от 2007 г., е известна с твърдата си позиция по отношение на въпроса за Фолклендските острови. Тя многократно се е изказвала за прехвърляне на тази територията на страната и. През 2012 г. тя каза, че бойкотира Олимпийските игри в Лондон, според  предположенията на медиите, само заради позицията си за островите, които Аржентина нарича Малвински.

    Писмото: http://www.guardian.co.uk/uk/2013/jan/02/cristina-fernandez-kirchner-letter-cameron

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *