Има ли неврони за алтруизъм?

    Учени от Университета Дюк (САЩ)  съобщават в списание Nature Neuroscience, че са намерили неврони, които са отговорни за алтруизма. Феноменът на алтруистично поведение при  животните отдавна е известен, маймуните и мишките, например, предпочитат да са гладни, отколкото да навредят на някой себеподобен. Но как този  алтруизъм се реализира в нервната система?

    Наблюденията върху дейността на човешкия мозък са показали, че едва ли е възможно да се говори за алтруизъм: когато, например, извършваме акт на милост, у нас се повишава активността на системата за подкрепа. Която е отговорна за чувството на удоволствие, така че човек, все пак, действа в свой интерес.

    В този случай, хората   ясно съзнават  кога  действат сами за себе, а кога  – за другите. Но на изследователите им провървяло: в мозъка на маймуни резус те открили клетки, които се активират само по време на действие, чиято насоченост е в полза на друга особа.

    На маймуните предлагали избор: те можели да вземат сок за себе си, да дадат на друга или въобще да оставят и себе си и другата маймуна без него.
    В този случай опитното животно почти винаги вземало сока само за себе си.

    Тогава променили условията така, че  останали само втората и третата възможност. С новите правила  маймуните предпочитали да дарят сока, а не да   оставят всичко така както е. Но при това в мозъка и  заработвали съвсем различни неврони, отколкото когато оставяла сока за себе си.

    Ако маймуната действала за собствените си интереси, се активизирали клетките в орбифронталната кора, които са отговорни за личната изгода. Ако маймуната давала сока на друга, сработвали съвсем други клетки, които мълчали по време на „егоистичния“ акт.

    Същата област на мозъка участва в социалните взаимодействия, например, когато любимия човек попадне в трудна ситуация, за него се задействат именно тези клетки.

    „Алтруистичните“ неврони не забраняват да се получава удоволствие, когато се помага на другия – те просто са допълнителен източник на  удоволствие. Може би същите тези неврони работят и при хората и тяхната работа е в основата на състраданието, съчувствието и въобще емпатия, но засега все още трябва да се изчака за директни експерименти в подкрепа на това.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *