Икономическият растеж на Китай през 2013 г. ще надхвърли 8%

    Икономическият растеж на Китай през 2013 г. ще надхвърли 8%, прогнозира заместник-директорът на Центъра за изследване на развитието в Държавния съвет на КНР Лу Чжунян.

    „Няма съмнение, че темпът на икономическия растеж на Китай през 2013 г. ще надхвърли 8%. Правителството трябва да се фокусира върху насърчаването на устойчивото развитие и ограничаване на вносната инфлация.“ – цитира  Лу Чжунян агенция Синхуа  днес.

    Според експерта, от  юни се наблюдава възстановяване на икономиката на Китай, което се дължи на усилията на правителството по нейното  преструктуриране, стимулиране на иновациите  и пазарните механизми за самостоятелна стабилизация. Всичко това, каза Лу Чжунян, ще насърчава  икономическия растеж през следващата година.

    В същото време експертът предупреди за висока вероятност от увеличение през 2013 г. на ставката на вносната инфлация. Според него, това се дължи на излишната ликвидност на световния пазар, което е причинено от меката монетарна политика, провеждана от редица водещи страни.

    През третото тримесечие на тази година икономическият растеж на Китай   бе 7,4%,  през второто – 7,6, през първото – 8,1%. Окончателните данни за развитието на икономиката на Китай през 2012 г. ще бъдат публикувани от Държавната статистическа служба на страната на 18 януари.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *