За разпадането на СССР съжаляват повече от половината руснаци

    Повече от половината от руснаците съжаляват за разпадането на Съветския съюз, това са  преди всичко  възрастни хора, които не използват интернет, хората с ниско образование, се казва в проучване на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ), публикувано в събота.

    Преди точно 90 години, на 29 декември 1922 г. по време на конференцията на делегациите от конгресите на Съветите на РСФСР, Украинската ССР, Белоруската ССР и ЗСФСР е  подписан Договорът за създаване на СССР. Този документ е одобрен на 30 декември, 1922 г. на I-я Всесъюзен конгрес на Съветите и подписан от ръководителите на делегациите. Това е датата, която се счита за създаване на СССР.

    Според проучването, за разпадането на Съветския съюз днес   съжалява всеки втори анкетиран (56%). Преди десет години са съжалявали повече хора – 65%. Като правило това са хората над 45 години (70-83%), с ниско образование (72%), които не използват интернет (75%), жителите на столицата (64%).

    „Не съжаляват за разпадането на СССР 33% (преди десет години – 27%),  предимно млади хора (54%), хората с висше образование (37%) и активни потребители на интернет (43%)“,  показват резултатите от проучването.

    Две трети от руснаците вярват, че Съветският съюз е допринасял за културното и икономическо развитие на народите, живеещи на неговата територия (67%, 72% – преди десет години). На първо място така смятат по-възрастните респонденти (84%), които не използват интернет (80%) и жителите на столицата (74%). В противното е  убеден един на всеки пет (20%), като правило жителите на градовете с над един милион (29%), младежта (27%) и активни потребители на интернет (25%), показва проучването.

    Според социологическото проучване, ако през 1998 г. разпадането на Съюза е считано за неизбежно от 1/4 от анкетираните (25%), днес те са една трета (35%). Повечето млади хора мислят така (46%), активните интернет потребители (43%) и респондентите с висше образование (39%).

    Въпреки това половината от анкетираните смятат, че разпадането на Съветския съюз е могло да бъде  избегнато (55%).   Пикът на убеждението, че Съюзът е можел да се  запази е наблюдаван през 2000 г. (64%). От тогава тази гледна точка постепенно губи  своите поддръжници.

    „Веднага след разпадането на Съветския съюз бе трудно за хората да определят причините за това, и  най-вероятна  версия е била нежизнеспособността на комунистическата държава в условията на прехода към демокрация (27%) и погрешната политиката на Центъра (22%), а по-малко важен  фактор се е считал курса, воден от Горбачов, Шеварднадзе и Яковлев (18%) „.

    След 20 години, оценките са се променили: само дейността на тези политици се признава за  ключовата причина за разпадането на Съюза (45%). По-рядко се говори днес за комунистическата слабост на държавата, грешките на Центъра и  отношенията с републиките (13%).

    Проучването  на общественото мнение е проведено на 1-2 декември 2012 г. В него са участвали 1 600 човека в 138 населени места в 46 региона на Русия. Маржът на грешката не надвишава 3,4%.

    РИА Новости

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *