Главно мюфтийство с позиция по делото в Пазарджик

    Настоящото изложение е официалната позиция на Главно мюфтийство на Мюсюлманското изповедание в Република България по повод поредица публикации в средствата за масова информация относно последното заседание по т.нар. „дело срещу тринадесетте имами” в Окръжен съд – Пазарджик.

                Без да се ангажираме с подробен анализ на тези публикации, осъзнавайки се считаме задължени да изразим опасенията си от предимно анонимните внушения, че заместник-главният мюфтия на „Мюсюлманско изповедание” Бирали Бирали:

    –          фигурира в „списъците на проповедницитекоито са получавали пари от нерегистрираната у нас ислямистка организация „Ал-Уакф Ал-Ислями„,  на които се е позовала прокуратуратура  по време на съдебното заседание;

    –          е критикуван – „според обвиненията” – от други мюсюлмански духовници заради това, че проповядва радикален ислям, като „сигналът за това бил подаден от главния мюфтия”.

    Считаме, че формирането на общественото мнение относно религиозната институция и нейните ръководни органи изисква познаване на действителните факти и обстоятелства, които се свеждат до следното:

    – в проведеното на 21.12.2012 г. открито съдебно заседание представителят на Окръжна прокуратура – Пазарджик, не е представял списък с имена на лица, финансирани от „Ал-Уакф Ал-Ислями” и не би следвало в съдебния протокол да е отразено произнасяне по ненаправено доказателствено искане;

    – като участник в цитираното дело заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн има качеството на свидетел и като такъв е дал показания. Няма повдигнато срещу него обвинение за каквото и да е престъпно деяние и не фигурира в списъка на обвиняемите по делото, чиито имена са общоизвестни;

                – не съществува сигнал по никакъв повод от Главния мюфтия – д-р Мустафа Хаджи, срещу неговия заместник Бирали Мюмюн. Липсата на конкретика за дата и адресат на сигнала препятства възможността да изложим аргументи за несъстоятелността на това твърдение. Последното е лишено от всякаква логика, доколкото уставът на Изповеданието регламентира вътрешни правила за отстраняване на заместник-главните мюфтии при извършване на закононарушения.

                Позицията на Главно мюфтийство е израз на разбирането за ролята на обществените медии в спазването на баланса между две основни човешки права – правото на информация и правото на свободата на словото, предпоставящ реалното упражняване и на останалите граждански права, включително – правото на вероизповедание.

    ПРЕССЛУЖБА НА ГЛАВНО МЮФТИЙСТВО

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *