Kaк да опазим здравето си при ниските температури

    През последните години  лекарите отбелязват нарастване броя на хората, страдащи от капризите на времето, като сред тях има както  възрастни, така и млади. Основните оплаквания при спадане на  температурата са  главоболие, промени в кръвното налягане, болки в ставите, сърцето, бъбреците, слабост и неоправдано безпокойство, безсъние, понижена способност за работа.

    Лекарите препоръчват на чувствителните към капризите на времето хора да ядат лека храна, да изключат от нея пикантни и пържени храни, шоколад, да намалят консумацията на кафе, чай, алкохол и никотин, да вземат контрастен душ, борови бани.
    Те им предлагат да пият повече билков чай.

    Важно е да се припомни и балансираната диета.  Менюто трябва да включва храни, които дават енергия: постно месо, риба, яйца, млечни продукти, зеленчуци и плодове. Лека закуска по време на работа може да са стафиди и сушени кайсии, които са богати на калий.

    Също така е важно да се спазва  режима за работа и почивка: не се претоварвайте с много работа, избягвайте стресови ситуации. Не по-малко важен е сънят: поне  8 часа. Не бива да се забравя и за умерена физическа активност (от интензивни тренировки е по – добре да се откажете), тя помага на организма да се адаптира към променящото се време и укрепва имунната система. При безсъние може да се вземат успокоителна средства  под формата на билкови отвари.

    Експертите призовават хората с хипертония  да бъдат особено бдителни. Рязката промяна в атмосферното налягане, промяната на скоростта на вятъра води до промяна на  налягането в  различни посоки. Главната  препоръка – да се вземат само лекарства предписани от   лекар. Хората страдащи от   аритмия трябва да  ограничат водното натоварване и  солта.

    При диабетиците в такъв период обикновено се увеличава нивото на кръвната захар, така че те трябва внимателно да го следят   и да   предприемат подходящи лекарства.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *