Руската Дума заплаши САЩ със скандал и скъсване на отношенията

    Руската Държавна Дума заплаши със скандал  САЩ и със скъсване на дипломатическите отношения в случай на включване на депутатите в „списъка Магнитски“.

    Такова становище в интервю за „Руската служба за новини“ изказа първият заместник-председател на Държавната Дума по външните работи Вячеслав Никонов. „Това е безпрецедентен скандал, вероятно на границата на прекъсване на дипломатическите отношения“, – каза депутатът.

    На официалния сайт на Белия дом в САЩ в момента е открита подписка в поддръжка на петиция по повод приемането от  Държавната Дума на „закона на Дима Яковлев“, съобщава RBC. Инициативната група на гражданите настоява  да се включат всички руски законодателите,  подкрепили забраната за осиновяване на сираци от Русия от американски граждани, в „списъка Магнитски“. Под петицията в момента вече са се подписали повече от 27 хиляди души.

    Според RBC, миналия петък Държавната Дума на  трето четене прие законопроекта „За мерките за въздействие срещу лицата, участващи в нарушаване на основните човешки права и свободи, правата и свободите на гражданите на Руската федерация“. Едно от правилата на документа, известно също като „закона на Дима Яковлев“ забранява на американците да осиновяват руски деца.

    В началото на декември Конгресът на САЩ одобри „Закона Магнитски“. Преди това законопроект за  налагане на визови санкции срещу руснаците прие Камарата на представителите на САЩ. Американският президент Барак Обама може да подпише проектозакона преди края на годината, след което той влиза в сила.

    „Законът Магнитски“ включва въвеждане на серия от санкции срещу руски официални лица, замесени в смъртта на юриста на фонда Hermitage Capital Сергей Магнитски, който почина в ареста „Матроска тишина“. Законът предвижда виновните да бъдат  лишени от правото на влизане в Съединените щати, както и  замразяване на техните сметки в американски банки. След приемането на Закона активите на десетки руски официални лица, замесени в смъртта на Сергей Магнитски, ще бъда арестувани.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *