Приемането ни в Шенген не е приоритет на ирландското председателство на ЕС

    Приемането на България и Румъния в Шенген не фигурира сред официално обявените приоритети на започващото от началото на 2013-а година ирландско председателство на Евросъюза.

    Темата не беше спомената и по време на днешната пресконференция в Брюксел, на която ротационното председателство обяви намеренията си за следващите 6 месеца.

    Ирландският министър по европейските въпроси Лусинда Крейтън коментира за БНР плановете на председателството по този въпрос:

    Разбира се, ще работим отблизо с двете страни, ние сме добри приятели и на България, и на Румъния. За съжаление ние не сме част от Шенгенското споразумение, но като председателство, естествено, ще бъдем обективни към ангажиментите си по Шенгенския въпрос. Надяваме се, че може да има успешен резултат за България и Румъния в рамките на ирландското председателство, но това ще зависи от постигането на споразумение в Съвета, и засега е твърде рано да предвидим какво ще стане.

    Страната й обяви като основни приоритети икономическото възстановяване на Евросъюза и увеличаването на растежа и заетостта.

    http://bnr.bg/sites/horizont/Politics/World/Pages/1217boi.aspx

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *