Как поразява кубомедузата

    Кубомедузата Chironex fleckeri е едно от най-отровните създания на Земята. Тя живее в крайбрежните води на Австралия, Индонезия и Виетнам, където носи  смърт за всичко живо.

    Човек,  сблъскал се с тази медуза, мигновено започва да чувства много силно парене. Смъртта му може да настъпи в рамките на 2-5 минути – по-бързо, отколкото след поразяване от всяка друга отрова на отровно животно. Причина за смъртта е инфаркт.

    В продължение на много години учените се опитват да проникнат в тайната на тази невероятна смъртоносност на C. fleckeri. Дори е създаден антидот, който неутрализира отровата, но хората продължават да умират. Накрая, изследователи от Университета на Хаваите (САЩ) успяха да разберат,  как тези кубомедузи успяват да провокират толкова бърз и толкова „ефективен“ сърдечен удар.

    Те изследвали съдържащия се в отровата на медузите протеин порин, който прави дупки-помпи в мембраните на червените кръвни клетки. През тези дупки, червените кръвни клетки бързо губят калиеви йони. В резултат на това нивото на калий в кръвната плазма се увеличава рязко, а това, от своя страна, нарушава контрактилната система на сърцето. И дори ако се въведе антидот, поринът остава в мембраната и повишените нива на калий спират  сърцето.

    Молекула порин от отровата на кубомедузата, вградена в мембраната на еритроцитите.

    Въпреки че съществуването на порин в отровата на C. fleckeri отдавна е известно, в такива подробности, неговият ефект все още не е бил проучван.

    Експериментите на прасета показали, че да се „издърпат“ тези протеини от мембраната може чрез използване на йони на цинк, въведени, например, под формата на цинков глюконат.

    Според статистиката, от ужилвания на C. fleckeri  за година загиват един или двама души: статистическите данни, не са твърде ужасни, но това не означава, че не  трябва да се сведат до нула.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *