Posted inБез категория

В Лондон – столицата на мултиетническия свят, белите британци са малцинство

Появата на брадат сикх с тюрбан сред шотландските стрелци, охраняващи Бъкингамския дворец в Лондон, говори много, казва Фабио Кавалера във вестник „Кориере дела сера“.

25 -годишният сикх Жатендерпал Бхулар, ще влезе  в историята на Обединеното  кралство и монархията;  той стана войник в Шотландския гвардейски полк, едно от елитните подразделения на Нейно Величество. Преди два дни Жатендерпал Бхулар разби многовековна традиция -разбира се, със съгласието на военното ръковдство и кралица Елизабет, върховният главнокомандващ въоръжените сили на Обединеното кралство, „- пише изданието.

„Кой би могъл да очаква, че пред Кралския дворец ще се появи въоръжен караул с тюрбан на главата си вместо с традиционната шапка от меча кожа? От друга страна  тогава, какъв е смисълът в едно мултиетническо общество да не му се позволи да носи тюрбан и да го заставят да си бръсне брадата си и да подстригва косата си, за да е по устава?

Става дума за нова Великобритания: страната е станала по-малко „бяла“, по-малко християнска и по-междуетническа, по ислямска, по-атеистична. Всичко това обяснява дълбоките промени, които представлява появата на сикха „- отбелязва авторът.

Анализатори говорят за появата на „поколението на Джесика Енис“.  Това са млади хора, чиито родители са „чужденци“ и сега те имат здрави корени в Обединеното кралство като олимпийската шампионка по седмобой Джесика Енис.

През 2011 г. „белите британци“ са били 86% от общото население на страната, което е с 5% по-малко, отколкото през 2001. Индийците са най-многобройни, следвани от поляците и пакистанците, разраства се и немската общност, се казва в публикацията.

„В столицата „белите британци“ вече са малцинство, те са 45%, а преди дори 10 години са били 59,8% – продължава кореспондентът.

Милиони африканци и хора от Карибския басейн, половин милион азиатци,  100 хиляди араби, 405 хиляди от тези, които се самоопределят като „смесена раса“, милион и  750 хиляди от други етнически групи и 3,7 милиона „бели британци“.

На бреговете на Темза се заселват богати и бедни. Времената са се променили. В един от най-богатите райони на Кенсингтън и Челси живеят банкери, олигарси, професионални специалисти: руснаци, китайци, араби, индийци и дори италианци, те съставляват 30% от населението на Лондон „.

„В Англия и Уелс се отбелязва освен всичко друго и дефицит на християнството – пише авторът – сега се смятат за християни 59%, а 5% (2.7 млн.) са мюсюлмани, като  нарастваа броят на атеистите Те сега са 14,1 милиона. Англия и Уелс се откъсват от Англиканската и Римската църква, и това е безпрецедентен факт. “
Източник: „Кориере дела

ОТВЪД РЕАЛНОСТТА

Последвайте ни в Телеграм

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *