След 30 години белите в САЩ ще станат малцинство

    Белите американци няма да са мнозинство от населението на САЩ към 2043 г. Тази прогноза бе представен в сряда, 12 декември, от Бюрото за преброяване на населението на САЩ, съобщава Associated Press.  Белите щe бъдат изместени предимно от потомците на латиноамериканските имигранти, които са пристигнали в САЩ през 1990-те – началото на 2000 г., тъй като в тези слоеве от населението е много висока раждаемостта.

    Ако през 1960 г. бели са били 85 на сто от гражданите на САЩ, то балансът започва да се променя след приемането на новите закони за имиграцията през 1965 г., който отваря вратата на САЩ за латиноамериканци и азиатци. Към 2000 година броят на белите е спаднал до 69%, а сега е около 64 на сто от близо 315 милиона население.

    Моментът, когато децата от малцинствата ще се превърнат в мнозинство в САЩ, ще настъпи през 2019 г. Този процес всъщност започва през 2011 г., когато децата до година, родени от членовете на националните и етнически малцинства, вече са повече от белите деца на същата възраст.

    Според прогнозите,  бялото, нелатиноамериканско  население на САЩ,  ще достигне своя връх от 200 милиона към 2024 г., а  след това ще започне  да спада.

    Що се отнася до общото население, според прогнозите на Бюрото, то ще достигне 420,3 милиона през 2060 г. година. В този случай белите ще съставляват 43 на сто, латиноамериканците – 31 процента, афроамериканците – 14,7%, азиатци – 8  процента.

    Демографските промени имат пряко въздействие върху политиката в страната. Това бе демонстрирано на последните президентски избори, на които Барак Обама спечели не на последно място благодарение на подкрепата на 78% от не-бялото население, което съставлява 28% от общия електорат.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *