НАТО обеща на Русия да не нахлува в Сирия

    НАТО не планира военна намеса в  конфликтa в Сирия, е заявил на преговорите с началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Руската федерация Валерий Герасимов, председателят на Военния комитет на НАТО Кнуд Бартелс  (Knud Bartels).

    За това в четвъртък, 13 декември, съобщи РИА Новости, като се позова на ръководителя на Главното управление за международно военно сътрудничество на Министерството на отбраната Сергей Koшелев.

    Събеседникът на агенцията е отбелязал, че  руската страна е възприела изявлението Бартелс със   задоволство. Това означава, че в Сирия няма да се повтори „либийския сценарий“, е отбелязал Koшелев.

    В същото време той посочва, че изявлението Бартел е „в рязък контраст“ с изявленията на държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън и други официални лица от от страни в НАТО в това отношение, както и публикации в западни медии.

    Русия многократно е заявявал, че няма да позволи развитието на „либийския сценарий“ в Сирия. Ето защо Русия , с подкрепата на Китай многократно наложи вето на резолюции на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Сирия.

    Москва многократно е определяла комплексът от предложените мерки небалансирани и призова да се разреши конфликтът в Сирия чрез дипломатически средства.

    Заедно с това обаче, днес стана ясно, че Русия, въпреки всичко, подготвя своите граждани за спешна евакуация от Сирия, при условие, че конфликтът в тази страна се задълбочи и ескалира в друга посока.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *