Неапол ще има своя собствена валута

    Неапол ще пусне своя собствена валута, наречена „Напо“.  „Напо е винаги на ниво“. Такъв е слоганът   на новата, алтернативна валута на Неапол, чието  официално представяне е днес. Целта на Напо е да противодейства на икономическата криза и да увеличи продажбите. В действителност Напо дава на притежателя си отстъпка за плащане в магазините.

    В събота Напо ще се появи в градските хотели и   структури от типа B & B. Към днешна дата са напечатани  10 милиона купюри от  новата валута. Градските власти предполагат, че оборотът на Напо ще достигне 640 млн. евро до края на 2013 г..

    Собствениците на новата валута ще се възползват от 10% отстъпка в магазините, които са се присъединили към проекта. Според ръководителя на отдела за икономическо управление в Неапол Марко Еспозито, „собствениците на магазини трябва да разберат, че въвеждането на Напо е начин да се помогне на икономиката“. Той смята, че напо ще стане противоотрова срещу кризата и ще  помогне на неаполитанците и туристите да купуват  по-изгодно.

    За борба с фалшифицирането на банкнотите, Напо са  в различни цветове. Те изобразяват различни исторически паметници на Неапол. Досега са издадени банкноти с номинал от 1, 2, 5 и 10 Напо, пише  Corriere del Mezzogiorno.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *