Магистратите вероятно ще получат по половин коледна премия

    Реална остава възможността магистратите и съдебните служители да получат допълнителни възнаграждения в края на 2012 г., но в размер до половин коледна премия. На редовното си заседание днес Висшият съдебен съвет (ВСС) прие предложението да бъде изпратено писмо с искане до Министерството на финансите за увеличаване на бюджета на съдебната власт с 10 млн. лв. чрез отблокиране на средства от преходния остатък.

    В края на месец ноември ВСС реши, че няма да бъдат давани бонуси на магистратите. Това се случи за пръв път от 10 години. Причината беше, че съдебната власт не е успяла да заради липсата на пари. Преди две години финансовият министър Симеон Дянков отказа да подпише искането на тогавашния ВСС за отпускане на пари за 13-а заплата. Месец по-късно магистратите получиха допълнителни възнаграждения.

    ВСС не е успял да реализира заложените приходи в бюджета. Към настоящия момент преходният остатък има 27.7 млн. лв., които са се натрупвали в предходните години.

    На заседанието на ВСС днес стана известно, че общо 18 млн. лв. са нужни за допълнителни заплащания в съдебната система. Без използването на преходния остатък допълнителни възнаграждения не могат да бъдат раздадени, защото през 2012 г. има неизпълнение на приходите в бюджета за съдебната власт.

    „Преди Коледа можем да поискаме тези 10 млн., това може да стане само с искане до Министерския съвет“, обясниха от ВСС. „Не можем да оставим системата без допълнително стимулиране“, каза Михаил Кожарев, председател на Комисията по финанси към съвета. Надеждата е премиите да бъдат получени до края на 2012 г.

    Според проектозакона за бюджета за 2013 г. неусвоените разходи в кроя на годината остават като „преходен остатък“ по бюджета на съдебната власт. Разпределянето му става по ред, определен от ВСС през следващата година.

    Миналата седмица стана ясно, че членовете на съвета също както предшествениците си получават хонорари за участие в комисии на ВСС и печелят от това 35% от заплатата си допълнително. Правилата, по които се определят възнагражденията, са от 2007 г. и най-вероятно няма да бъдат променяни.

    http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/12/06/1962708_magistratite_veroiatno_shte_poluchat_po_polovin/?ref=rss

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *