На Венера изригват вулкани

    Изследователи стигнаха до извода, че на Венера от време на време изригват вулкани, които променят  състава на атмосферата и.

    За наличието на вулкани на Венера е показателно значителното количество в атмосферата и на серен диоксид (SO2). На Венера този газ, както и на Земята, където неговата концентрация е по-малко от един милион пъти, по всяка вероятност, е от вулканичен произход.

    Учените дълго време не можеха да установят дали вулканите на Венера са действащи или са угаснали  отдавна, изхвърляйки SO2.

    Авторите на изследването успели да отговорят на този въпрос чрез анализиране на наблюденията на  апарата „Венера експрес“  на  Европейската космическа агенция.

    Сателитът чрез спектрометъра SPICAV отчел  постоянно намаляване на концентрацията на серен газ в горните слоеве на атмосферата на Венера, от 2006 до 2012. Това, според учените, показва, че през август 2006 г., малко преди пристигането на апарата в орбитата на Венера, е имало няколко мощни изригвания.

    Това е довело до освобождаване на големи количества серен диоксид, една малка част  от който е изтекла точно над плътен слой облаци, съобщава Globalscience. Молекулите на SO2, които са били под този слой са  защитени от слънчевата радиация, така че може да съществуват безкрайно. Въпреки това, извън тази зона серният диоксид се окислява бързо, което води до намаляването му в   горните слоеве на атмосферата на Венера.

    Подобно явление е наблюдавано от спътник „Пионер –  Венера“, който е работил в орбитата на Венера през 1980 г..Тогава в периода 1980 – 1986 г., концентрацията на SO2 над слоя облаци, се е понижила  от 0,5 до 0,1 части на милион.

    Следователно , смятат учените,  на Венера най-малко веднъж на десетилетие стават вулканични изригвания. При това серният диоксид попада  в горните слоеве на атмосферата на Венера, а след това постепенно изчезва.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *