Великобритания и Франция заплашват, че ще оттеглят посланиците си от Израел

    Решението на Нетаняху   да започне строителствo  в „зоната  E-1“  – между Йерусалим и Маале Адумим,  предизвика безпрецедентна гневна реакция в Европа.

    Израелския вестник „Аарец“ съобщи, че в петък, 30 ноември, веднага след обнародването на решението за изграждането на три хиляди жилища в E-1 на генералния директор на израелското МВнР Рафи Барак са позвънили британският и френският  посланици. Те са протестирали и са казали, че техните правителства са готови да предприемат  крайни мерки за отмяна на такова решение.

    В неделя, 2 декември, към Рафи Барак с подобни протести се обърнаха посланиците на Холандия, Европейския съюз и заместник-посланикът на Германия.

    Великобритания и Франция са особено ядосани на Израел. Те вярват, че „неблагодарният“ Нетаняху не е  оценил европейската подкрепа по време на операцията „Облачен стълб“ и е излъгал тяхното доверие.

    „Високопоставен европейски дипломатически източник“ е  заявил за „Аарец“, че решението за строителство в  E-1 е „преминаване на червената линия“ и че реакцията  ще предизвика „крайни мерки“.

    Париж и Лондон вече  обсъждат оттеглянето на посланиците си от Тел Авив „за консултации“, което ще да бъде най-тежката дипломатическа криза в историята на еврейската държава.

    Решението трябва да бъде взето днес. Великобритания и Франция се опитват да повлияят и на САЩ и Германия.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *