ООН подготвя нови правила за управление на интернет

    Teлекомуникационната агенция на ООН  открива международна конференция, на която се планира да се разгледа нова редакция на правилата за интернет.

    Сред другите въпроси се предвижда да бъде разгледан нов пакет с предложения, свързани с управлението на интернет, пише Itsnews.net.

    Според изданието, редица страни, участващи в конференцията,  ще настояват за предаване на пълномощията за управление на домейн мрежата от американската ICANN към  Международния съюз по далекосъобщения.

    Има два основни аргумента на страните, които настояват за „Моделa ООН“.

    Първо, сега системата за интернет домейни  в действителност се управлява от американската ICANN, а тя  на свой ред фактически зависи от американското министерство на търговията.

    Второ, някои страни  искат да се предаде  управлението на интернет на  ООН,  за да получат контрол върху  собствените си национални домейн.

    Що се отнася до последното, международни експерти казват, че така страни с репресивни режими искат да узаконят желанието си за постоянно блокиране на интернет по различни причини.

    Освен това от организационна гледна точка, експертите казват, че ООН и нейното телекомуникационно подразделение – са  твърде стара и тромава организация за да може да управляват динамичното пространство на домейните.

    Какт съобщихме преди,  Google  стартира специалния сайт Take Action, на който се събират подписи в подкрепа на свободния и открит интернет и се говори за отрицателните ефекти на държавното регулиране на интернет.

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *